[ad_1]

Siri Tadabbur Al Quran
Oleh : Ustaz Abd Muein Abd Rahman
Surah Ar Rum ayat 24-25

Pengajaran ayat 22 :
1. Ciptaan langit dan bumi dari segi kebesaranNya keluasannya dan ketinggiannya adalah tanda tanda kebesaran Allah
2. Perbezaan bahasa yang dituturkan oleh semua manusia dan warna kulit mereka adalah tanda tanda kebesaran Allah dan Allah sahaja mampu mencipta nya.
3. Tidak ada warna kulit manusia yang sama melainkan pasti akan berbeza walaupun sedikit dan walaupun ia satu bangsa bahkan jika ia daripada adik beradik.
4. Allah memuji orang orang yang berilmu bahkan Allah meninggikan darjat orang orang yang berilmu.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِذَا قِيلَ لَكُمۡ تَفَسَّحُواْ فِي ٱلۡمَجَٰلِسِ فَٱفۡسَحُواْ يَفۡسَحِ ٱللَّهُ لَكُمۡۖ وَإِذَا قِيلَ ٱنشُزُواْ فَٱنشُزُواْ يَرۡفَعِ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡعِلۡمَ دَرَجَٰتٖۚ وَٱللَّهُ بِمَا تَعۡمَلُونَ خَبِيرٞ

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila dikatakan kepadamu, “Berilah kelapangan di dalam majelis-majelis,” maka lapangkanlah, niscaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan, “Berdirilah kamu,” maka berdirilah, niscaya Allah akan mengangkat (derajat) orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa derajat. Dan Allah Mahateliti apa yang kamu kerjakan.
-Sura Al-Mujadila, Ayat 11

Ayat ini Allah ingin jelaskan jika kita lapangkan urusan orang maka Allah akan lapangkan hidup kita, lapangkan dada kita, lapangkan rezeki kita dan paling besar kita perlukan Allah lapangkan syurga kita di akhirat kelak.

Pengajaran ayat 23 :
1. Tidur adalah tanda tanda kebesaran Allah, di mana manusia boleh mendengar dan boleh melihat tetapi apabila tidur hilang sifat tersebut.
2. Wajib bagi manusia mencari rezeki dan haram bagi manusia tidak berusaha selagi mana dia mampu.
3. Harus tidur di waktu malam dan siang apabila diperlukan.
4. Makruh atau tidak digalakkan meminta minta rezeki.

Tadabbur ayat 24

وَمِنۡ ءَايَٰتِهِۦ يُرِيكُمُ ٱلۡبَرۡقَ خَوۡفٗا وَطَمَعٗا وَيُنَزِّلُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءٗ فَيُحۡيِۦ بِهِ ٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ مَوۡتِهَآۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٖ لِّقَوۡمٖ يَعۡقِلُونَ

Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya, Dia memperlihatkan kilat kepadamu untuk (menimbulkan) ketakutan dan harapan, dan Dia menurunkan air (hujan) dari langit, lalu dengan air itu dihidupkannya bumi setelah mati (kering). Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mengerti.
-Sura Ar-Rum, Ayat 24

Antara tanda kebesaran Allah adalah Dia memperlihatkan kamu kilat. Dalam Al Quran ada surah nama Ar Ra'd (Guruh) berbeza dengan kilat. Apa maksud Allah menunjukkan kamu kilat untuk menimbulkan takut dan harap? Kerana Allah nak dari kilat itu kita ada perasaan takut dan kemudian kita mohon berlindung kepada Allah. Kemudian dari kilat juga akan membawa hujan, maka kalimah وَطَمَعٗا tamak/harap adalah dituju kepada hujan. Manusia mengharapkan hujan turun untuk kehidupan mereka.

Walaupun Allah mencipta sesuatu yang menakutkan seperti ular tetapi tetap ada faedahnya. Kerana Allah nak dari ciptaanNya itu mendorong manusia mencari Tuhan.

I. وَيُنَزِّلُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ lalu Allah menurunkan hujan dari tempat yang tinggi (langit). Apa hikmah Allah dijadikan air hujan turun dari langit sedangkan berasal dari bumi? Subhanallah itu menunjukkan kebesaran Allah yang manusia tidak mampu lakukan. Dan hujan turun bukan dalam bentuk sekaligus tetapi sedikit demi sedikit memberi kemudahan kepada manusia dan langsung tiada sistem perpaipan seperti manusia lakukan. Selain itu rahmat Allah juga apabila air hujan turun dari atas ialah manusia yang berada di tempat tinggi dan rendah akan mendapat hujan yang sama.

Hasil dari air hujan yang turun juga memberi kesuburan kepada bumi yang telah mati untuk mengeluarkan tanam tanaman kepada manusia. Jika bumi yang mati dihidupkan dengan air, maka manusia yang mati hatinya boleh dihidupkan dengan zikir kepada Allah. Semua ini menjadi tanda tanda kebesaran Allah bagi mereka yang berfikir. Jadi gunakanlah akal untuk berfikir tentang kebesaran Allah.

وَمِنۡ ءَايَٰتِهِۦٓ أَن تَقُومَ ٱلسَّمَآءُ وَٱلۡأَرۡضُ بِأَمۡرِهِۦۚ ثُمَّ إِذَا دَعَاكُمۡ دَعۡوَةٗ مِّنَ ٱلۡأَرۡضِ إِذَآ أَنتُمۡ تَخۡرُجُونَ

Dan di antara tanda-tanda (kebesaran)-Nya ialah berdirinya langit dan bumi dengan kehendak-Nya. Kemudian apa-bila Dia memanggil kamu sekali panggil dari bumi, seketika itu kamu keluar (dari kubur).
-Sura Ar-Rum, Ayat 25

Allah jelaskan pada ciptaan langit dan bumi didirikan tanpa sebarang tiang.

أَمۡ حَسِبۡتَ أَنَّ أَصۡحَٰبَ ٱلۡكَهۡفِ وَٱلرَّقِيمِ كَانُواْ مِنۡ ءَايَٰتِنَا عَجَبًا

Apakah engkau mengira bahwa orang yang mendiami gua, dan (yang mempunyai) raqim itu, termasuk tanda-tanda (kebesaran) Kami yang menakjubkan?
-Sura Al-Kahf, Ayat 9

Raqim adalah papan yang tercatat nama pemuda Al Kahf. Allah tanya kita adakah kita menjadi kagum tentang kisah pemuda Kahf yang tidur 309 tahun dalam gua menjadi tanda kebesaran Allah yang menakjubkan kita?

Allah nak kita fikir, sebenarnya ada lagi ciptaan Allah yang sangat menakjubkan seperti ciptaan langit dan bumi. Tetapi kenapa kita sanggup habiskan duit berjalan jauh semata tengok tempat sejarah tapi tidak menimbulkan rasa kebesaran Allah sedangkan langit yang terbentang di atasnya tidak dirasakan kebesaran Allah. Semua ini mendorong kita untuk berfikir tentang kebesaran Allah.

Kemudian apabila tiba kiamat lalu Allah memanggil (ditiup Tsur-dari fahaman Melayu sangkakala) dari bumi maka semua mati dengan sekali tiup dan tiupan kedua menghidupkan semua sekali. Dalam doa nabi ada menyebut 3 malaikat yang penting untuk kita. Malaikat jibrail – membawa wahyu dan sekiranya manusia tanpa wahyu (Al Quran) hati manusia akan menjadi mati.
Malaikat Mikail – membawa rahmat, hujan, rezeki kepada sekalian manusia.
Malaikat Israfil – Meniup Tsur. Tiupan pertama semua akan mati dan tiupan kedua akan menghidupkan untuk manusia dihitung amalan sebelum menuju ke syurga atau neraka.

Allahu'alam

[ad_2]

Sumber