[ad_1]

Siri Tadabbur Al Quran
Oleh : Ustaz Abd Muein Abd Rahman
Surah Ar Rum ayat 53 – 57

Pengajaran ayat 48 & 49 :
1. Kesempurnaan kekuasaan Allah dari lima sudut :
i. Menggerakkan angin
ii. Dengan angin tu menggerakkan awan
iii. Menyebar luaskan angin di udara
iv. Menjadikan awan berkeping keping atau bergumpal gumpal
v. Menurunkan hujan melalui awan.

Kenapa Allah jadikan semua proses proses ini? Tujuannya untuk manusia berfikir kebesaran Allah dan di sebalik tujuan tersirat dalam ayat ini adalah WAJIB TADABBUR AYAT AYAT ALLAH kerana hanya di dalam Al Quran sahaja Allah sebut setiap proses kejadian ciptaan Dia.

2. As Sama' ٱلسَّمَآءِ adalah perkataan yang menunjukkan apa sahaja yang tinggi dan bukan semestinya langit. Kerana hujan turun daripada awan dan awan bukan berada di langit.
3. Hikmah Allah menurunkan hujan dari tempat yang tinggi supaya ia meliputi semua kawasan sama ada tempat yang rendah atau tempat yang tinggi.
4. Manusia sangat sangat berhajat dengan rahmat Allah seperti hujan.
5. Harus kita bergembira dan menggembirakan orang lain apabila hujan turun.
6. Rahmat Allah apabila menurunkan hujan sedikit demi sedikit bukan sekali gus.

Pengajaran ayat 50 :
1. Wajib memerhati dengan mata dan dengan hati kepada apa saja yang Allah ciptakan sehingga kita betul betul kenal Allah dan mentaati Nya.
2. Memerhati ciptaan Allah sehingga kenal dan mentaati Allah adalah ibadat bahkan adalah ibadat yang paling utama.
3. Semua kesan kesan yang datang daripada hujan merupakan rahmat Allah sama ada sebagai minuman atau pun tumbuh tumbuhan atau pun haiwan atau pun semua jenis makanan.
4. Rahmat Allah juga adalah pada contoh contoh yang diberi dalam Al Quran dan dengan contoh yang dilihat itu dapat menyakinkan manusia kepada perkara yang ghaib.
5. Yang hidupkan mati bukan sahaja manusia tetapi benda benda seperti bumi, tumbuh tumbuhan dan sebagainya.

Pengajaran ayat 51 & 52:
1. Kedegilan sifat manusia yang apabila dapat nikmat mereka bergembira dan apabila ditimpa musibah mereka tidak redha dan kufur kepada Allah.
2. Manusia apabila telah mati hatinya dia tidak mendengar segala kebaikan walaupun datang daripada Allah seumpama orang yang telah mati atau orang yang telah pekak.
3. Maksud mendengar di sini adalah mendengar yang memberi manfaat bukan semata mata mendengar.

Tadabbur ayat 53 :

وَمَآ أَنتَ بِهَٰدِ ٱلۡعُمۡيِ عَن ضَلَٰلَتِهِمۡۖ إِن تُسۡمِعُ إِلَّا مَن يُؤۡمِنُ بِـَٔايَٰتِنَا فَهُم مُّسۡلِمُونَ

Dan engkau tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang-orang yang buta (mata hatinya) dari kesesatannya. Dan engkau tidak dapat memperdengarkan (petunjuk Tuhan) kecuali kepada orang-orang yang beriman dengan ayat-ayat Kami, maka mereka itulah orang-orang yang berserah diri (kepada Kami).
-Sura Ar-Rum, Ayat 53

Kalimah ٱلۡعُمۡيِ bermaksud jamak kepada orang buta. Allah jelaskan bahawa Nabi tak dapat memberi petunjuk kepada orang orang yang telah buta hatinya dari petunjuk. Kemudian Allah nyatakan nabi juga tak dapat memperdengarkan dakwah atau kebaikan kepada mereka kecuali orang orang yang yakin dengan ayat kami. Maka mereka itulah orang yang berserah diri.

Kalimah مُّسۡلِمُونَ adalah merujuk kepada menyerah diri. Sifat orang beriman iaitu mukmin yang yakin dengan ayat Allah mereka berserah diri kepada Allah.

Tadabbur ayat 54

۞ٱللَّهُ ٱلَّذِي خَلَقَكُم مِّن ضَعۡفٖ ثُمَّ جَعَلَ مِنۢ بَعۡدِ ضَعۡفٖ قُوَّةٗ ثُمَّ جَعَلَ مِنۢ بَعۡدِ قُوَّةٖ ضَعۡفٗا وَشَيۡبَةٗۚ يَخۡلُقُ مَا يَشَآءُۚ وَهُوَ ٱلۡعَلِيمُ ٱلۡقَدِيرُ

Allah-lah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) setelah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) setelah kuat itu lemah (kembali) dan beruban. Dia menciptakan apa yang Dia kehendaki. Dan Dia Maha Mengetahui, Mahakuasa.
-Sura Ar-Rum, Ayat 54

Allah bukan sekadar nak beritahu peringkat umur manusia. Tetapi Allah nak beritahu betapa hebat dan sempurna kebesaran Allah. Kemudian Allah nak maksudkan kepada manusia janganlah sombong dengan Tuhan. Sekelip mata sahaja Allah boleh jadikan kamu lemah. Dalam keadaan sihat tiba tiba Allah jadikan kamu lumpuh.

Apa maksud sombong di sini? Sombong dari menghayati ayat ayat Allah. Sombong dari mendekatkan diri dengan rumah Allah (masjid). Semasa lemah pada peringkat awal adalah semasa bayi. Kemudian menjadi dewasa dan tempoh itu kita kuat. Dan setelah itu menjadi tua kembali lemah.

Nabi ajar kita berlindung dari tua yang buruk. Sifat tua yang lemah ingatan dan hati yang tidak bersih. Rujuk doa zikir pagi dan petang.

Tadabbur ayat 55 :

وَيَوۡمَ تَقُومُ ٱلسَّاعَةُ يُقۡسِمُ ٱلۡمُجۡرِمُونَ مَا لَبِثُواْ غَيۡرَ سَاعَةٖۚ كَذَٰلِكَ كَانُواْ يُؤۡفَكُونَ

Dan pada hari (ketika) terjadinya Kiamat, orang-orang yang berdosa bersumpah, bahwa mereka berdiam (dalam kubur) hanya sesaat (saja). Begitulah dahulu mereka dipalingkan (dari kebenaran).
-Sura Ar-Rum, Ayat 55

Allah nak jelaskan dalam ayat ini apabila terjadinya kiamat orang orang yang berdosa bersumpah mereka tinggal di bumi (dalam kubur) hanya sekejap sahaja.

قَالُواْ يَٰوَيۡلَنَا مَنۢ بَعَثَنَا مِن مَّرۡقَدِنَاۜۗ هَٰذَا مَا وَعَدَ ٱلرَّحۡمَٰنُ وَصَدَقَ ٱلۡمُرۡسَلُونَ

Mereka berkata, “Celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami dari tempat tidur kami (kubur)?” Inilah yang dijanjikan (Allah) Yang Maha Pengasih dan benarlah rasul-rasul(-Nya).
-Sura Ya-Seen, Ayat 52

Kenapa orang orang kafir kata siapa yang membangkitkan kami dari tidur kami? Kerana dalam fikirannya azab di kubur pun sudah dahsyat dan menakutkan bagaimana pula azab di hari akhirat.

Kalimah كَذَٰلِكَ كَانُواْ يُؤۡفَكُونَ Allah jelaskan begitulah manusia yang telah berpaling dari kebenaran yang disampaikan oleh para Rasul.

Tadabbur ayat 56 :

وَقَالَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡعِلۡمَ وَٱلۡإِيمَٰنَ لَقَدۡ لَبِثۡتُمۡ فِي كِتَٰبِ ٱللَّهِ إِلَىٰ يَوۡمِ ٱلۡبَعۡثِۖ فَهَٰذَا يَوۡمُ ٱلۡبَعۡثِ وَلَٰكِنَّكُمۡ كُنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ

Dan orang-orang yang diberi ilmu dan keimanan berkata (kepada orang-orang kafir), “Sungguh, kamu telah berdiam (dalam kubur) menurut ketetapan Allah, sampai hari kebangkitan. Maka inilah hari kebangkitan itu, tetapi (dahulu) kamu tidak meyakini(nya).”
-Sura Ar-Rum, Ayat 56

Allah jelaskan orang orang berilmu yang beriman kata kepada orang kafir sebenarnya kamu dah tidur lama dan sekarang tiba hari berbangkit yang dulunya kamu dustakannya.

Tadabbur ayat 57 :

فَيَوۡمَئِذٖ لَّا يَنفَعُ ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ مَعۡذِرَتُهُمۡ وَلَا هُمۡ يُسۡتَعۡتَبُونَ

Maka pada hari itu tidak bermanfaat (lagi) permintaan maaf orang-orang yang zhalim, dan mereka tidak pula diberi kesempatan bertobat lagi.
-Sura Ar-Rum, Ayat 57

Allah nyatakan kepada orang kafir pada hari kiamat kelak tidak ada guna lagi memohon maaf dan mereka tidak ada kesempatan untuk bertaubat.

يَقُولُ يَٰلَيۡتَنِي قَدَّمۡتُ لِحَيَاتِي

Dia berkata, “Alangkah baiknya sekiranya dahulu aku mengerjakan (kebajikan) untuk hidupku ini.”
-Sura Al-Fajr, Ayat 24

Allah rakamkan dalam Al Quran penyesalan orang orang kafir apabila tiba hari yang dahsyat azab siksaNya.

Allahu'alam

[ad_2]

Sumber