[ad_1]

Tadabbur ayat 60 Surah Ar Rum

فَٱصۡبِرۡ إِنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞۖ وَلَا يَسۡتَخِفَّنَّكَ ٱلَّذِينَ لَا يُوقِنُونَ

Maka bersabarlah engkau (Muhammad), sungguh, janji Allah itu benar dan sekali-kali jangan sampai orang-orang yang tidak meyakini (kebenaran ayat-ayat Allah) itu menggelisahkan engkau.
-Sura Ar-Rum, Ayat 60

Kenapa Allah perintahkan Nabi untuk bersabar? Adakah nabi tak sabar? Tidak! Sebenarnya Allah nak jelaskan kepada umatnya untuk bersabar atas janji Allah.

Apa maksud sabar? Iaitu tahan diri daripada marah dan merungut. Kadang kadang fizikal boleh tahan tapi mulut tak boleh sabar lalu keluar perkataan yang bercanggah dengan fizikalnya yang menahan marah. Adakah kita ada sifat sabar? Salah satu tujuan berpuasa adalah melahirkan manusia bersabar. Sebab itu apabila marah dan Nabi suruh kita katakan sesungguhnya aku sedang berpuasa.

Bila Allah perintahkan Nabi untuk bersabar? Adakah ketika peringkat awal dakwah atau akhir? Peringkat awal dakwah lagi Allah suruh nabi bersabar. Rujuk surah Muzammil ayat 1 hingga 11.

Antara perintah sabar kepada Nabi

وَٱصۡبِرۡ عَلَىٰ مَا يَقُولُونَ وَٱهۡجُرۡهُمۡ هَجۡرٗا جَمِيلٗا

Dan bersabarlah (Muhammad) terhadap apa yang mereka katakan dan tinggalkanlah mereka dengan cara yang baik.
-Sura Al-Muzzammil, Ayat 10

Sejak awal lagi Allah katakan kepada Nabi bersabarlah. Dalam ayat lain, Allah perintahkan untuk sabar dan solat. Kenapa Allah sebut sabar dahulu kemudian baru solat? Ibadah utama adakah sabar atau solat? Balasan Allah kepada hambaNya adalah berdasarkan sabar. Pahala kesabaran adalah lebih tinggi berbanding ibadah lain.

قُلۡ يَٰعِبَادِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ رَبَّكُمۡۚ لِلَّذِينَ أَحۡسَنُواْ فِي هَٰذِهِ ٱلدُّنۡيَا حَسَنَةٞۗ وَأَرۡضُ ٱللَّهِ وَٰسِعَةٌۗ إِنَّمَا يُوَفَّى ٱلصَّٰبِرُونَ أَجۡرَهُم بِغَيۡرِ حِسَابٖ

Katakanlah (Muhammad), “Wahai hamba-hamba-Ku yang beriman! Bertakwalah kepada Tuhanmu.” Bagi orang-orang yang berbuat baik di dunia ini akan memperoleh kebaikan. Dan bumi Allah itu luas. Hanya orang-orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahalanya tanpa batas.
-Sura Az-Zumar, Ayat 10

Sabar terbahagi kepada 3 bahagian.
i. Sabar melaksanakan perintah Allah.
ii. Sabar meninggalkan larangan.
iii. Sabar apabila ditimpa musibah.

Sabar melaksanakan perintah Allah adalah lebih sukar. Kerana ada proses untuk beramal. Contoh untuk solat perlu ambil wudhu dan ke masjid bagi lelaki. Sedangkan untuk meninggalkan larangan lebih ringan. Dan paling ringan adalah sabar apabila ditimpa musibah.

Bagaimana cara untuk sabar? Allah ajar kita dalam surah Ghafir ayat 55.

فَٱصۡبِرۡ إِنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقّٞ وَٱسۡتَغۡفِرۡ لِذَنۢبِكَ وَسَبِّحۡ بِحَمۡدِ رَبِّكَ بِٱلۡعَشِيِّ وَٱلۡإِبۡكَٰرِ

Maka bersabarlah kamu, sesungguhnya janji Allah itu benar, dan mohonlah ampun untuk dosamu dan bertasbihlah seraya memuji Tuhanmu pada waktu petang dan pagi.
-Sura Ghafir, Ayat 55

Allah jelaskan untuk mendapat sabar adalah pertama kena bertaubat. Kadang kadang kita tak sabar kerana dosa kita. Kedua berzikir lah kepada Allah sepanjang masa. Rujuk surah ali imran ayat 191.

ٱلَّذِينَ يَذۡكُرُونَ ٱللَّهَ قِيَٰمٗا وَقُعُودٗا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمۡ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلۡقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ رَبَّنَا مَا خَلَقۡتَ هَٰذَا بَٰطِلٗا سُبۡحَٰنَكَ فَقِنَا عَذَابَ ٱلنَّارِ

(yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring, dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata), “Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia; Mahasuci Engkau, lindungilah kami dari azab neraka.
-Sura Aal-E-Imran, Ayat 191

Punca tak boleh sabar sebab dosa kita dan tidak berzikir kepada Allah.
Kisah Nabi Yunus di telan ikan paus. Pertama Nabi Yunus bertaubat dan berzikir. Rujuk doa nabi Yunus dalam perut ikan.

وَذَا ٱلنُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَٰضِبٗا فَظَنَّ أَن لَّن نَّقۡدِرَ عَلَيۡهِ فَنَادَىٰ فِي ٱلظُّلُمَٰتِ أَن لَّآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبۡحَٰنَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ ٱلظَّٰلِمِينَ

Dan (ingatlah kisah) Zun Nun (Yunus), ketika dia pergi dalam keadaan marah, lalu dia menyangka bahwa Kami tidak akan menyulitkannya, maka dia berdoa dalam keadaan yang sangat gelap, ”Tidak ada tuhan selain Engkau, Mahasuci Engkau. Sungguh, aku termasuk orang-orang yang zhalim.”
-Sura Al-Anbiya', Ayat 87

Sekiranya Nabi Yunus tidak zikir dan istighfar maka dia akan ada dalam perut ikan sampai kiamat.

فَلَوۡلَآ أَنَّهُۥ كَانَ مِنَ ٱلۡمُسَبِّحِينَ

Maka sekiranya dia tidak termasuk orang yang banyak berdzikir (bertasbih) kepada Allah,
-Sura As-Saaffat, Ayat 143

لَلَبِثَ فِي بَطۡنِهِۦٓ إِلَىٰ يَوۡمِ يُبۡعَثُونَ

niscaya dia akan tetap tinggal di perut (ikan itu) sampai hari kebangkitan.
-Sura As-Saaffat, Ayat 144

Tahap tahap sabar.
1. Sabar biasa adalah sekadar tahan marah dan tak merungut tapi hati tak puas/redha.
2. Sabar kedua dia tak merungut dan hati redha.
3. Sabar ketiga paling tinggi adalah dia tak merungut, hatinya redha dan bersyukur dengan musibah/nikmat.

Kalimah وَلَا يَسۡتَخِفَّنَّكَ ٱلَّذِينَ لَا يُوقِنُونَ Allah tegaskan supaya orang orang beriman jangan rasa sedih dan gelisah apabila orang kafir tidak menerima keterangan Nabi. Sebab itu Allah perintahkan sabar dan janji Allah adalah benar.

Kisah keluarga Yasir yang diuji disiksa. Lalu Nabi kata kepada keluarga Yasir, Sabar Yasir kerana syurga sedang menanti kamu!

Jauhnya kita daripada Nabi. Nabi dimaki dan diuji kerana dakwahnya tetapi kita tak berbuat apa apa untuk agama Allah. Maka di manakah kesabaran kita?!

~Catatan dari Tadabbur Al Quran oleh Ustaz Abd Muein Abd Rahman.

Bakal di bukukan insha Allah…

[ad_2]

Sumber