Projek Bantuan Rumah Bajau di Pulau Maiga

1. Alhamdulillah antara projek yang telah berjaya dilaksanakan hasil sumbangan ramai adalah pembinaan semula 9 buah rumah yang didirikan di atas air untuk mangsa ribut di Pulau Maiga yang bermula awal Sept 2018 dan kesemuanya berjaya disiapkan pada awal Okt 2018.

2. Kos peruntukan asal sebuah rumah Rm3000 dan setelah projek berjalan, didapati kos meningkat berikutan pelbagai masalah yang perlu dihadapi seperti cuaca yang tidak begitu mengizinkan maka ada proses penghantaran kayu sudah separuh perjalanan dan terpaksa patah balik apabila melibatkan risiko bot karam kerana gelombang ombak yang begitu kuat, kos harga kayu yang berbeza mengikut supplier kilang kerana stok terhad dan lain lain perkara. Oleh yang demikian kos keseluruhan sekitar RM3800 termasuk kos yang melibatkan pengangkutan bot, barang-barang pembinaan seperti kayu, Plywood, zink, paku, bol nat dan upah yang dipantau sendiri oleh wakil GAD selama sebulan di sana.

3. Pelbagai masalah dan cabaran sepanjang tempoh bantuan pembinaan ini berjalan namun semua itu tidak mematahkan semangat kami untuk meneruskan projek ini yang menjadi salah satu usaha dan strategik untuk menarik minat mereka dan menjinakkan jiwa mereka untuk mendengar mesej dakwah yang ingin kami sampaikan dari Al Quran dan As Sunnah setiap kali kehadiran kami di Pulau Maiga.

4. Semoga dengan bantuan ini meringankan beban kehidupan mereka di dunia dan yang paling utama adalah bantuan ilmu agar mereka dapat keluar dari kegelapan kehidupan kepada sinar cahaya ilmu dan iman yang mereka pelajari hasil dari usaha kita bersama yang memastikan Surau Ghulam Al Dakwah, Pulau Maiga mempunyai Imam dan guru Al quran yang boleh mengajar mereka solat, membaca al quran dan seterusnya memahami isi kandungan Al Quran yang diturunkan kepada umat akhir zaman, Insha Allah.

5. Oleh yang demikian, untuk memastikan usaha dakwah ini terus berjalan, maka pihak Pertubuhan Ghulam Al Dakwah Selangor ingin membuka seluasnya tabung infaq umum bagi usaha dakwah dan kebajikan yang dijalankan setiap bulan. Segala sumbangan boleh terus disalurkan ke akaun bank

PERTUBUHAN GHULAM AL DAKWAH SELANGOR
NO AKAUN : 5624-7815-5104
BANK : MAYBANK

Semoga setiap sumbangan yang diberikan dan apa sahaja yang dirancang dan diusahakan demi kebaikan dakwah ini dinilai sebagai amal soleh di akhirat kelak dan segala bantuan yang diberikan kami ucapkan jazakumullahu khayran kepada semua penginfaq.

Sumber